Ruokavaliohoito ravintojuomilla

Ruokavaliohoito ravintojuomilla

Vajaaravitsemusta voi hoitaa ja ehkäistä. Voit itse ehkäistä laihtumista ja lihasmassan menetystä syömällä useampia välipaloja ja lisäämällä ruokavalioosi proteiini- ja energiapitoisia ruokia, kuten kananmunia, juustoa, kermaa, öljyä ja margariinia. Huolehdi myös, että yöpaasto ei veny liian pitkäksi. Jos tämä ei riitä, terveydenhuollon ammattilainen voi suositella tavallisen ruokavaliosi rinnalle kliinisiä ravintojuomia. Jos epäilet itselläsi tai jollakulla läheiselläsi vajaaravitsemusta, ota yhteyttä lääkäriin tai ravitsemusterapeuttiin.


Ravintojuomien avulla voit lisätä ravinnonsaantiasi

Jos sinulla on vajaaravitsemuksen riski, voit lisätä energian ja ravintoaineiden saantia käyttämällä ravintojuomia. Saatavilla on moniin eri tarpeisiin suunnattuja ravintojuomia, joissa on erilaiset energia-, proteiini-, kuitu- ja vitamiinisisällöt. Jotkin ravintojuomat sisältävät esimeriksi runsaasti energiaa ja proteiinia. Ne on kehitetty henkilöille, jotka eivät pysty syömään ja juomaan suuria määriä tai joiden ruokahalu on heikentynyt. Ravintojuomissa on erilaisia makuja ja koostumuksia, joista on helppo valita itselle mieluisimmat. Pyydä neuvoja tarpeisiisi sopivan ravintojuoman valitsemiseen terveydenhuollon ammattilaiselta.


Kuinka paljon ravintojuomaa tulee nauttia?

Eurooppalaisten ravitsemussuositusten (ESPEN:n suositus) mukaan ravintojuomia kannattaa harkita ikääntyneille henkilöille, joilla esiintyy vajaaravitsemusta tai sen riskiä. Suositus koskee erityisesti henkilöitä, joiden päivittäinen energian ja proteiinin tarve eivät täyty normaalista ruokavaliosta tai ruoan ja juoman täydennysvalmisteilla. Suositusten mukaan henkilön tulee saada ravintojuomista vähintään 400 kcal ja 30 g proteiinia1.


Jotta ravitsemushoidosta saadaan suurin hyöty, on tärkeää, että ravintojuomia käytetään terveydenhuollon ammattilaisten suositusten mukaan. Jokaisella annoksella on väliä! Ravintojuomien määrä riippuu yksilöllisestä ravitsemustarpeesta ja ravintojuoman energia- ja proteiinisisällöstä.


Nestlé Health Science tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia hyvänmakuisia ravintojuomia. Valikoimassa on niin mehupohjaisia, kirkkaita kuin maitomaisia juomia. Lisäksi Nestlé Health Sciencella on myös letkuravintovalmisteita, ravintojauheita, sakeuttamisjauheita ja luumumehua. Tavoitteemme on, että valikoimastamme löytyisi tuotteita jokaisen potilaan tarpeisiin ja makumieltymyksiin.


Ravintojuomamme luokitellaan kliinisiksi ravintovalmisteiksi, ja ne on tarkoitettu ravitsemushoitoon vajaaravituille tai vajaaravitsemuksen riskissä oleville potilaille. Käytetään terveydenhuollon ammattilaisen suosituksesta.

Survey

TESTI

Selvitä testin avulla, onko sinulla vajaaravitsemuksen riski.

Jos tuloksesi on alle 12 pistettä, suosittelemme hakeutumaan lääkäriin.

Lataa testi

Lähteet

  1. Volkert D et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2018. Clin Nutr. 2019; 38(1):10-47.