Mitä vajaaravitsemus on?

Mitä vajaaravitsemus on?

Vajaaravitsemus syntyy, kun elimistön energian- ja ravinnontarve eivät täyty. Se on usein seurausta riittämättömästä ruoan saannista ja/tai sairauden aiheuttamasta energian ja proteiinin tarpeen lisääntymisestä. Riittämättömän ruoan saannin taustalla voi olla monia syitä, kuten ruokahalun heikentyminen, pureskelu-, nielemis- ja ruoansulatusvaikeudet, ruoan ostamisen ja valmistamisen vaikeudet, sosiaalinen eristäytyneisyys, sairaus sekä hoidon ja lääkityksen haittavaikutukset1.


Vajaaravitsemuksen oireet

Vajaaravitsemus voi johtaa ei-toivottuun laihtumiseen sekä lihasmassan ja -voiman vähenemiseen ja vaikuttaa terveyteen monin eri tavoin1:

  • väsymys
  • lisääntynyt kaatumisvammojen riski
  • hidastunut haavojen paraneminen
  • hauraus ja sarkopenia
  • voimattomuus ja heikkous
  • heikentynyt vastustuskyky infektioita vastaan

Sairauksiin liittyvä vajaaravitsemus on tavallista ja sitä esiintyy erityisesti ikääntyneillä ja pitkäaikaissairailla. Vajaaravitsemusta on tärkeää ehkäistä ja hoitaa komplikaatioriskien pienentämiseksi. Jos epäilet, että sinulla itselläsi tai jollakulla läheiselläsi on vajaaravitsemuksen riski, tee testimme. Jos tuloksesi on alle 12 pistettä, suosittelemme hakeutumaan lääkäriin.


Vajaaravitsemusta voi hoitaa ja ehkäistä. Voit itse ehkäistä laihtumista ja lihasmassan menetystä syömällä useampia välipaloja ja lisäämällä ruokavalioosi proteiini- ja energiapitoisia ruokia, kuten kananmunia, juustoa, kermaa, öljyä ja margariinia. Huolehdi myös, että yöpaasto ei veny liian pitkäksi. Jos tämä ei riitä, terveydenhuollon ammattilainen voi suositella tavallisen ruokavaliosi rinnalle kliinisiä ravintojuomia.


Nestlé Health Science tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia hyvänmakuisia ravintojuomia. Valikoimassa on niin mehupohjaisia, kirkkaita kuin maitomaisiakin juomia. Lisäksi Nestlé Health Sciencella on myös tarjota letkuravintovalmisteita, ravintojauheita, sakeuttamisjauheita ja luumumehua. Tavoitteemme on, että valikoimastamme löytyisi tuotteita jokaisen potilaan tarpeisiin ja makumieltymyksiin.


Ravintojuomat, letkuravintovalmisteet ja sakeuttamisjauheet luokitellaan kliinisiksi ravintovalmisteiksi, ja niitä tulee käyttää terveydenhuollon ammattilaisen suosituksesta. Ne on tarkoitettu vajaravitsemuksen ja sen riskissä olevien ruokavaliohoitoon sekä nielemisvaikeuksista kärsiville.

Survey

TESTI

Selvitä testin avulla, onko sinulla vajaaravitsemuksen riski.

Jos tuloksesi on alle 12 pistettä, suosittelemme hakeutumaan lääkäriin.

Lataa testi

Lähteet

  1. Volkert D et al. ESPEN guideline on clinical nutritionand hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2018. Clin Nutr. 2019 Feb;38(1):10-47.
  2. Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr 2017; 36: 49-64.