Vahva luusto on paras suoja murtumia vastaan

Vahva luusto on paras suoja murtumia vastaan

Osteoporoosi (luukato) on merkittävä ongelma ikääntyvillä ihmisillä, erityisesti naisilla. Monet kärsivät luunmurtumista, mikä vaikuttaa sekä terveyteen että elämänlaatuun. D-vitamiinilla on tärkeä rooli kalsiumin imeytymisessä, ja siksi se auttaa vahvistamaan luustoa1.


Luustoon kohdistuva kuormitus lisääntyy iän myötä. Luuainesta hajoaa ja muodostuu jatkuvasti, mikä auttaa pitämään luuston vahvana. Osteoporoosista kärsivillä luuaineksen hajoaminen on suurempaa kuin muodostuminen, mikä johtaa luuston haurastumiseen. Luuaineksen muodostuminen riippuu muun muassa riittävästä kalsiumin saannista2.


Lisäksi myös lihas- ja hermosolut tarvitsevat toimiakseen kalsiumia, jota ne saavat pääasiassa luustosta. Siksi luuston ihanteellisen kalsiumtason ylläpitäminen on koko kehon kannalta tärkeää. D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä: se tukee ravinnon sisältämän kalsiumin imeytymistä elimistöön ja voi näin auttaa pienentämään osteoporoosin riskiä2.


D-vitamiini edistää elimistön ihanteellisen kalsiumtason ylläpitämistä kolmella tavalla2:

  • lisää kalsiumin imeytymistä ohutsuolessa
  • säätelee kalsiumin vapautumista luusta verenkiertoon
  • auttaa aktivoimaan munuaisia elimistön kalsiumtason ylläpitämiseksi.

Vahva luusto ja terveellinen ruokavalio pienentävät murtumien riskiä3

Ikääntyneiden kaatumiset ja niistä aiheutuvat vammat ovat kasvava kansanterveydellinen ongelma. Suurin riski on naisilla, sillä heidän keskimääräinen elinajanodotteensa on pidempi ja riski osteoporoosin kehittymiselle on korkeampi. Murtuman paraneminen voi kestää pitkään, mikä voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen, fyysisen toimintakyvyn heikkenemiseen ja ikääntymisen nopeutumiseen. Optimaaliset D-vitamiini- ja kalsiumtasot edistävät luuston vahvistumista, mikä pienentää murtumien riskiä.


Aurinko on tärkein D-vitamiinin lähde1

Kun iho altistuu auringolle, se alkaa tuottamaan D-vitamiinia. Siksi aurinko on ihmiselle tärkein D-vitamiinin lähde. Pohjoismaissa aurinko on kuitenkin D-vitamiinin tuotannon kannalta riittävän korkealla vain kesäaikaan. Vaaleaihoisen D-vitamiinitarpeen täyttämiseksi voi riittää vain 15 minuutin aurinkoaltistus paljaille käsivarsille muutaman kerran viikossa. Kesäisin onkin tärkeää käyttää lyhythihaisia ja -lahkeisia vaatteita, sillä peittävä vaatetus estää D-vitamiinin muodostumisen ihossa. Tummaihoiset tarvitsevat pidemmän aurinkoaltistuksen saadakseen yhtä suuren D-vitamiinimäärän kuin vaaleaihoiset.


Auringon avulla kesällä muodostuvan D-vitamiinin tuotanto loppuu yleensä syksyn aikana. Talven aikana voi syntyä D-vitamiininpuutos, jos emme syö riittävästi rasvaista kalaa, öljyä, kananmunia ja maitotuotteita tai käytä D-vitamiinilisää. Maitotuotteet ovat tärkeitä kalsiuminsaannin kannalta1.


D-vitamiininpuutoksen riski on suurempi ikääntyneillä2

Paljon aikaa sisätiloissa viettävät ja harvoin ulkona auringossa oleilevat ihmiset ovat vaarassa saada D-vitamiininpuutoksen. Lisäksi D-vitamiinin imeytyminen elimistöön heikkenee iän myötä hormonitasojen laskun ja ihon muutosten myötä. Siksi asiasta on hyvä olla tietoinen ja varmistaa ikääntyneiden D-vitamiinitaso sekä tarvittaessa aloittaa hoito D-vitamiinin saannin varmistamiseksi. Lasten ja aikuisten D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä, ja harvoin ulkona auringossa oleilevien tai yli 75-vuotiaiden saantisuositus on 20 mikrogrammaa päivässä1.



Lähteet

  1. Pohjoismaiden ministerineuvosto. Nordic Nutrition Recommendations 2012: Integrating nutrition and physical activity. 5th ed. Copenhagen: Nordisk Ministerråd, 2014.
  2. Sobotka et al. ESPEN Book, Basics in Clinical Nutrition. Galen. 5th Edition, 2019. 8.7; 433-437.
  3. Bischoff et al. Effects of vitamin D and calcium supplementation on falls: a randomized controlled trial. J Bone Miner Res. 2003; 18(2):343-51.