Ruoka ja ravitsemus aivoverenkiertohäiriön jälkeen

old woman sick

Onko sinulla tai läheiselläsi ollut aivoverenkiertohäiriö (avh)?

Aivoverenkiertohäiriö on yhteisnimi useille sairauksille, joiden syy on tukos tai verenvuoto aivoissa. Se voi aiheuttaa erilaisia oireita. Tavallisia varhaisia oireita ovat vaikutukset puheeseen ja näköön, pahoinvointi, huimaus ja sekavuus. Aivoverenkiertohäiriöstä voi lisäksi seurata muita ongelmia, jotka voivat vaikuttaa kykyyn syödä ja juoda.


Suuri vajaaravitsemuksen riski aivoverenkiertohäiriön jälkeen

Vajaaravitsemus syntyy, kun kehon energian- ja ravinnontarve ei tyydyty. Usein se on seuraus riittämättömästä ruoansaannista ja/tai sairauden aiheuttamasta lisääntyneestä energian- ja proteiinintarpeesta. Vajaaravitsemuksen riskin kasvuun aivoverenkiertohäiriön jälkeen on monia syitä. On tavallista, että ruokahalu vähenee, kun maku- ja hajuaisti muuttuvat. Halvaus ja heikentynyt liikkuvuus voivat vaikeuttaa ruoan viemistä suuhun ja hankaloittaa sopivan istuma- asennon ylläpitämistä aterioinnin aikana. Monet saavat lisäksi pureskelu- ja nielemisvaikeuksia, joiden vuoksi voi olla vaikea syödä tuttua ruokaa.


Vajaaravitsemusta voidaan hoitaa ja ehkäistä. Painonlaskuun liittyy usein lihasmassan menetystä, mikä voi vaikuttaa hoidon kulkuun. Voit ehkäistä painonlaskua syömällä useampia välipaloja ja rikastaa tavallista ruokaasi lisäproteiinilla ja -energialla esimerkiksi syömällä enemmän munia, juustoa, kermaa, öljyä ja margariinia. Muista myös, ettei yöpaaston pidä olla liian pitkä. Jos tämä ei riitä, lääkäri tai ravitsemusterapeutti voi määrätä kliinisiä ravintojuomia tavallisen ruoan lisäksi. Ne voivat auttaa lisäämään energian- ja proteiininsaantia.


Pureskelu- ja nielemisvaikeuksien yhteydessä voi ruoan ja juoman koostumusta olla tarpeen muokata siten, että nieleminen helpottuu. Sakeuttamisaine voi esimerkiksi sakeuttaa ruoan ja juoman siihen koostumukseen, jota tarvitset voidaksesi niellä turvallisesti. Joissakin tapauksissa ruoan ja juoman nauttiminen suun kautta ei ole mahdollista tai riittävää. Silloin voidaan tarvita jonkin aikaa letkuravintoa.


Mahan ja suolen toiminnan muuttuminen

Sairauden kulku voi vaikuttaa myös mahan ja suolen toimintaan. Ruoan ja juoman määrän väheneminen, liikunnan vähentyminen ja mahalaukun tyhjenemisen hidastuminen voivat aiheuttaa ummetusta. Lisäksi antibioottien käyttö voi vaikuttaa kielteisesti suolistobakteereihin. Riittävä nesteiden saanti ja kuitua sisältävien elintarvikkeiden käyttö voivat edistää suolen terveyttä.


Nestlé Health Science tarjoaa laajan valikoiman hyvänmakuisia ravintojuomia. Valittavana on sekä kirkkaita hedelmämehupohjaisia että maidonkaltaisia ravintojuomia. Lisäksi Nestlé Health Sciencella on letkuravintovalmisteita, sakeuttamisaineita ja luumumehua. Ajatus on, että kaikkien tarpeisiin ja makuun on tarjolla jotain.


Meidän ravintojuomat, letkuravintovalmisteet ja sakeutusaineet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, ja niitä tulee käyttää terveydenhuollon ammattilaisen ohjeiden mukaan. Ne ovat tarkoitettu ruokavaliohoitoon vajaaravituille tai vajaaravitsemuksen riskissä oleville henkilöille, ja henkilöille, joilla on dysfagia/nielemisvaikeuksia.